sâmbătă, 3 decembrie 2011

N-ai să mori de Kathrin Schmidt

Titlu: N-ai să mori
Autor:
Rating:


Poveste a redescoperirii şi întoarcerii la viaţă, N-ai să mori este o experienţă profundă a traumei şi a conştientizării ei, pe care cu luciditate, sinceritate şi lux de amănunte autoarea ne-o impartăşeşte.

Kathrin Schmidt a scris aceasta carte dând viaţă personajului Helene, prin care va exprima propria sa experienţă trăită la trezirea din comă, în urma unui accident cerebral. Experienţa parcursă din momentul trezirii până la cel al externării din spital este descrisă cu lux de amănunte, astfel încât asistăm la expunerea un amalgam de gânduri, trăiri şi sentimente care se împletesc aproape haotic în mintea femeii aflate încă în convalescenţă.
N-ai să mori este descrierea unei lumi interioare rotunde şi marcante, în care se deruleaza cu o rapiditate uimitoare atacuri de panică însoţite de sentimentul de neputinţă, pierderea propriei identităţi şi regasirea acesteia, flash-urile de memorie, amintirea persoanelor dragi, contextul familial şi social.
Asistăm la episoade dureroase în care personajul principal, Helene îşi descoperă starea de neputinţă şi începe să o conştientizeze, în timp ce, în paralel, episoade pasagere din viaţa ei încep să revină în memorie.
O prezenţă constantă în gândurile Helenei, subiect de profundă analiză, de întrebări şi nelinişti dar şi de răspunsuri şi chiar calm uneori, este pe întreaga perioadă a recuperării, Matthes, soţul Helenei. Trezirea din comă este totodată prilej de aplecare asupra propriei relaţii de cuplu, de scoatere la suprafaţă a unor realităţi, pe care acum, cu mintea încă împăienjenită în urma accidentului, femeia se străduieşte din răsputeri sa le identifice.
Romanul este impresionant şi deopotriva de citit cu sufletul la gură, este concentrat pe trăiri profunde şi surprinde cu o deosebită lejeritate şi sinceritate sentimente complexe.
Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu